Skip to content

Overweldigend mooi

Spectaculaire natuur in west Canada

Als u vooral in de spectaculaire natuur van Canada geïnteresseerd bent, dan gaat u waarschijnlijk naar West Canada. In Oost Canada draait het iets meer om de steden en de Franse invloeden. We geven u graag een aantal suggesties voor de mooiste nationale parken en de beste wandelingen in West Canada. Als u de natuur in gaat, kunt u bergwandelingen maken en de mooiste helderblauwe bergmeren en gletsjers zien. Dus trek de bergschoenen maar vast aan!

Zwarte beer

Een paar tips vooraf

De natuur in

Als u van de natuur houdt, dan zult u enorm genieten van de parken van West Canada. Wij wijzen u graag op een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Voor de nationale parken heeft u een nationale parkenpas nodig. Als u meerdere parken bezoekt, haalt u de prijs van de pas er wel uit. U koopt de pas bij het eerst park dat u bezoekt.
 • Behandel de dieren die u tegenkomt met respect. Benader ze voorzichtig en voer ze niet.
 • Beren vermijden mensen in principe. Maar ze worden wel aangetrokken door voedsel dat bijvoorbeeld nog op de campingtafel ligt of in een prullenbak. Ruim dus voedselresten altijd goed op!
 • Ga niet alleen wandelen, maar bij voorkeur met 4 personen of meer. Maak voldoende geluid tijdens het wandelen, zodat beren de tijd hebben om weg te komen.

Bekijk meer ‘bear wise’ tips

Revelstoke National Park

revelstoke

klein maar fijn

Revelstoke is een echt treinstadje. Het treinverkeer staat hier centraal en de goederentreinen hoor je overal (ook op de campings…). Mount Revelstoke National Park heeft een oppervlakte van 260 km2, wat vrij klein is voor een nationaal park. Het park is prima te combineren met Glacier National Park (zie hieronder).

De Meadows in the Sky Parkway is de belangrijkste weg door het park. De weg leidt naar Balsam Lake, vlakbij de top van de 1.920 m hoge Mount Revelstoke. De populairste locatie in het park zijn de bergweiden op de top. Hier is het 9 maanden lang winter, naar in juli en augustus staan er ontelbaar veel bloemen in bloei. Op de top zijn diverse wandelroutes. Langs de weg ernaar toe vindt u verschillende mooie uitkijkpunten.

Glacier National Park

Glacier National Park

127 gletsjers!

Na de prachtige Albert Cayon rijd je vanuit Revelstoke National Park zo Glacier National Park in. Het park is voor 12% bedekt met ijs. Er zijn maar liefst 127 gletsjers. De beste wandeling is de Great Glacier Trail met een prachtig uitzicht over de gletsjer. Er zijn meer mooie wandelingen, zoals de Loop Brook Trail langs overblijfselen uit het spoorwegtijdperk. Of de Bear Creek Falls aan het eind van het park aan de oostelijke kant. Deze leidt naar een prachtige waterval.

Peyto Lake Canada
Emerald Lake Yoho National Park

Banff National Park

Grote diversiteit

Banff National Park kent een grote diversiteit, zowel qua dieren als qua landschap. Er leven dikhoornschapen, bevers, stekelvarkens, coyotes, rode vossen, herten, elanden, wolven, beren, bizons, eekhoorns en marmotten. De kans om de dieren te spotten trekt natuurlijk veel toeristen aan, maar de landschappen doen dat zeker ook! Hieronder zetten we de belangrijkste stops op een rijtje:

 • Emerald Lake in Yoho National Park, net voor Banff. Er zijn 61 meren in dit park, maar Emerald Lake is het grootste en de meest bezochte.
 • Lake Louise: door National Geographic uitgeroepen tot 1 van de 10 mooiste plekken op aarde. Er komen diverse gletsjerstromen uit in dit meer, wat het een unieke smaragdgroene kleur geeft. In de winter is het hele meer bevroren en kun je er schaatsen.
 • Moraine Lake: bekend als ‘valley of the ten peaks’, wordt omringd door 3.000 meter hoge bergtoppen.
 • Johnston Canyon: druk, maar prachtig om door de kloof langs de lichtblauwe rivier te lopen.
 • Peyto Lake: bijzonder mooi meer met een haast onechte blauwe kleur, prachtige ligging.
Spirit Island Maligne Lake
Athabasca gletsjer

Jasper National Park

Zoveel mooie plekken

Van Banff rijdt u via de Icefields Parkway naar Jasper National Park. Dit is met recht een van de mooiste wegen ter wereld om te rijden. U komt langs zoveel mooie stops, dat het niet te doen is in 1 dag. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

 • Bow Lake: prachtig blauw gletsjermeer bij de river de Bow met een geweldig zicht op de bergketen
 • Athabasca gletsjer: een van de belangrijkste uitlopers van het Columbia Icefield in de Rocky Mountains. De dikke laag ijs is zo hoog als de Eiffeltoren! U kunt met een speciale truck de gletsjer op.
 • Maligne Canyon: de kalkstenen wanden van deze kloof zijn op sommige plekken meer dan 50 meter diep. Duizelingwekkend als je hoogtevrees hebt…
 • Maligne Lake: in dit meer ligt Spirit Island, een klein eilandje dat wereldwijd bekend is vanwege een beroemde Kodakfoto.
 • Athabasca Falls en Sunwapta Falls: absoluut een stop waard, deze ruige watervallen.
Helmcken Falls Wells Gray

Wells Gray

Heel veel watervallen

Wells Gray Provincial Park wordt ook wel ’the Waterfall Park’ genoemd. En dat is niet voor niks: er zijn maar liefst 250 watervallen te vinden, van klein tot groot, en van smal tot breed. De bekendste zijn de Spahats Falls, Dawson Falls en Helmcken Falls, die allemaal gemakkelijk te bereiken zijn.

Sla ook zeker de Moul Falls niet over! Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 6 km lopen heen en weer, maar dat is het absoluut waard. Het is de enige waterval waar je achter langs kunt lopen.

Whistler-Blackcomb

Whistler

Groot skigebied

Whistler is een typisch resortstadje dat vooral bekend is vanwege de Olympische Spelen van 2010. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid. De gondel naar het Whistler-Blackcomb skigebied is prijzig, maar wij vonden het het zeker waard. Het 360 graden uitzicht over de meertjes, bergen, gletsjers en bossen is overweldigend mooi. En je kunt er prachtige wandelingen maken.

Bultrug walvis
Vancouver Island

Vancouver Island

Walvissen en beren spotten

Vergis u niet in de omvang van Vancouver Island! Het is ongeveer zo groot als de hele Benelux en u kunt er met gemak minimaal een week verblijven. Voor natuurliefhebbers biedt het veel verschillende mogelijkheden:

 • Walvissen, orka’s en beren spotten vanuit Tofino of Campbell River.
 • De zalmensprong: van eind augustus tot medio oktober komen miljoenen zalmen de rivieren opgezwommen voor de lange tocht terug naar hun geboortegrond. Ze worstelen zich op tegen de sterke stromingen en langs enorme rotsen. Dat trekt vele vissende beren en zeearenden, wat geweldig mooi is om te zien.
 • Natuurlijke ‘hot springs’ bij Tofino.
 • De bergrug dwars over het eiland van noord naar zuid, waar u prachtig kunt wandelen en enorme bomen kunt zien.
 • Maar er is ook cultuur: u ziet er veel kleurige totempalen van indianenstammen en Victoria is bijvoorbeeld een mooie Brits-koloniale stad met veel groen en bloemen.
Dawson City Yukon
Yukon

Yukon

Ongerepte schoonheid

Het territorium Yukon is het meest noordwestelijk deelgebied van Canada. Het grenst aan Alaska en is van een bijzondere ongerepte schoonheid. Het is zeer dunbevolkt en er leven meer dieren dan mensen. Dorpjes bestaan vaak maar uit één gebouw. Hier reist u echt in de ‘middle of nowhere’. In de eerste week van september heeft u kans om het Noorderlicht te zien! Dit zijn de hoogtepunten van Yukon:

 • Whitehorse: de enige en grootste stad van Yukon en de uitvalsbasis voor uw reis door dit ruige gebied.
 • Top of the World Highway: deze 127 km lange weg is een van de meest noordelijke wegen ter wereld en verbindt Yukon met Alaska. De weg is grotendeels onverhard, dus wel even checken of het is toegestaan met de camper…
 • Dawson City: eind 19e eeuw een grote stad door de goudkoorts, nu vooral een plaats met historie waar je je echt even terug in de tijd waant.
 • Ivvavik National Park: bekend vanwege de duizenden kariboe’s die hier leven en de sensationele raftmogelijkheden.
 • Vuntut National Park: een afgelegen Arctisch gebied dat niet via de weg bereikbaar is, jacht- en leefgebied van de traditionele Vuntut Gwich’in bevolking.
Totempaal

Er is nog zoveel meer...

Uw eigen route

Na uw boeking ontvangt u van ons een persoonlijke routesuggestie met nog veel meer tips. De route is gebaseerd op onze eigen ervaringen en die van andere klanten. Aan de hand van onze vele uitgebreide suggesties maakt u uw eigen keuzes en herinneringen.

Back To Top