Skip to content

Beer, eland, wolf en nog veel meer

De dieren in west Canada

Naast de overweldigende natuur zijn ook de dieren voor de meeste mensen een reden om naar West Canada te gaan. De kans om een beer of eland te zien, maakt elke dag weer spannend. Welke dieren zijn er eigenlijk in West Canada?

Zwarte beer

Beren

Zwarte beren en grizzlies

De zwarte beer komt het meest voor in Canada. Deze kan zwart zijn, maar ook donker- en lichtbruin en zelfs wit. Wat dat betreft is de term zwarte beer wat misleidend. In veel kleinere aantallen komt daarna de bruine beer, waar de grizzly beer onder valt. Een bruine beer heeft een schouderbolling achter de rug, een zwarte beer niet. Verder heeft de bruine beer kortere ronde oren en een andere vorm van de kop. Tenslotte vind je de ijsbeer in de meer afgelegen Arctische gebieden in Canada.

Een beer lijkt aaibaar, zeker de kleintjes, maar is dat zeker niet! Een beer is een wild en gevaarlijk dier. Blijf daarom op gepaste afstand. Lees meer tips over hoe een conflict met een beer te vermijden.

Elk

Hertensoorten

Wapiti en eland

De wapiti of elk is na de eland de grootste hertensoort. Je herkent ze aan hun (rood)bruine vacht. De mannetjes hebben een groot gewei op hun hoofd. Ze komen voor in de Rocky Mountains. De wapiti dankt zijn naam aan de Shawnee Indianen en de naam betekent “witte achterkant”.

De eland (of moose) is een zeer grote hertensoort met een opmerkelijke snuit. De poten zijn lang, waardoor hij in de diepe sneeuw kan lopen. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een gewei. Dat gewei wordt tussen december en maart afgeworpen.

Orka's

Zeedieren

Walvis en orka

De walvis of humpback whale komt voor aan de west- en oostkust. De beste plek en tijd om ze te zien is toch wel Vancouver Island tussen juni en oktober. De meeste tours gaan met een snelle Zodiac boot de oceaan op om de walvissen te spotten. Recent is wel de wetgeving in Canada aangepast: boten moeten een afstand van minimaal 100 meter tot de dieren bewaren. U kunt de dieren dus zeker zien, maar niet meer van zeer dichtbij.

Ook voor orka’s is Vancouver Island de beste plek om ze te zien. Met een beetje geluk ziet u ze zelfs al vanaf de ferry als u oversteekt naar het eiland.

Maar ook zeehonden en zee-otters kunt u zeker spotten. De orka’s eten zeehonden en er wordt helaas nog steeds actief op ze gejaagd in Canada. Zee-otters ziet u waarschijnlijk in groepjes met elkaar spelen in het water.

Zee-arend

Nog veel meer dieren in Canada

Bizon, wolf en zee-arend

Er leven nog veel meer diersoorten in West Canada, zoals bizons. Vroeger waren er miljoenen bizons, maar de dieren waren bijna uitgestorven. Er werd veel op ze gejaagd  voor de vacht en het vlees, maar ook voor de sport en om het de indianen moeilijk te maken. Sinds 2017 zijn ze opnieuw uitgezet in het Wood Buffalo en Elk Island National Park.

Verschillende soorten eekhoorns zult u zeker zien. En u kunt onder meer ook wolven, coyotes, dikhoornschapen, berggeiten, poema’s, lemmings en zee-arenden zien.

Back To Top