Camper huren
Waar op te letten?
Waar moet ik op letten als ik een camper wil huren in Canada? Afhankelijk van je beschikbare budget zijn er behoorlijk wat mogelijkheden voor camperhuur. Er zijn tientallen soorten campers te huur, welke past nou het beste bij je situatie en je wensen? Hieronder zetten we voor je op een rijtje waar op te letten als je een camper wilt huren.
Je reisgezelschap
Kleine of grote camper
Als je met twee volwassenen zonder kinderen reist, kan je met een kleinere camper uit de voeten dan wanneer je met kinderen reist. Maar misschien vind je een grotere camper juist wel prettig ook al ben je met z’n tweeën.
Wel of geen toilet
Meer of minder gemak
Hoewel de meeste campers in Canada een toilet/douche-ruimte aan boord hebben, zijn er zeker ook campers voor twee of meer personen zonder toilet en douche. Een toilet aan boord is voor veel mensen wel prettig, zeker als er kinderen mee reizen. Als je reisgezelschap uit meer dan vier personen bestaat, dan kom je al snel bij de motorhomes uit. Deze hebben altijd een toilet/douche.
Gebruikssporen niet erg?
Nieuwe of wat oudere camper
De meeste verhuurders in Canada werken met een jonge campervloot: campers zijn vaak maximaal 1 of 2 seizoenen oud. Bij enkele verhuurders worden de campers langer verhuurd, tot circa 5 jaar. En dat scheelt meestal wel voor wat betreft de huurprijs. Hoe ouder de camper, hoe meer gebruikssporen deze vertoont en hoe meer kilometers op de teller. Het is maar net wat je prettig vind en wat er binnen je budget past.
Veel buiten of ook binnen?
Afhankelijk van het seizoen
Ook het seizoen waarin je gaat reizen speelt een rol bij je camperkeuze. In het zomerseizoen in Canada kan je lang buiten zitten en dus ook buiten koken. Al kan het in hoger gelegen delen ook in de zomer ’s avonds behoorlijk afkoelen. Maar als het kouder is, is een camper waarbij je alleen buiten kunt koken, niet zo handig. Er zijn ook campers waarin je niet kunt staan. Bij slechter weer zit je veel binnen en dan is dat wellicht ook niet zo prettig.
Brandstof
Benzine of diesel
De meeste campers rijden op benzine, omdat van oudsher diesel niet overal verkrijgbaar was in Canada. Maar er zijn steeds meer campers die op diesel rijden. En dat kan wel wat uitmaken qua brandstofverbruik.
Het verbruik van de meeste campers is behoorlijk. De kleinere types zoals een C19, C-Small of bestelbuscamper hebben een verbruik van 1 op 7 à 8. De grotere motorhomes rijden vaak 1 op 4 à 5. Gelukkig is de brandstof niet zo duur in Canada. De meeteenheid is liters, niet gallons zoals in de Verenigde Staten. Voor een liter benzine betaal je ongeveer € 0,94 en voor een liter diesel slechts € 0,64.
Belangrijk!
Camperverzekering
Op veel websites lees je allerlei afkortingen voor camperverzekeringen zonder veel toelichting wat het inhoudt: SLI, CDR, CDW… We maken het hieronder graag wat eenvoudiger voor je.
Qua camperverzekering maken we onderscheid tussen twee typen dekking: aansprakelijkheid en casco.
Aansprakelijkheid: Bij de meeste verhuurders is een standaard aansprakelijkheidsdekking t.o.v. derden inbegrepen in de huur. Verhuurders zijn verplicht dit aan te bieden. De dekking ligt tussen de $ 1 mln en $ 10 mln. De bijbehorende afkorting is SLI (Supplemental Liability Insurance), maar dat mag je wat ons betreft weer meteen vergeten…
Casco: Met de cascoverzekering verlaag je je eigen risico van doorgaans $ 7.500 naar een aanzienlijk lager bedrag van $ 1.500 tot $ 500. Daarnaast krijg je de garantie dat je een vervangend voertuig krijgt als je niet meer verder kunt met uw camper, zelfs als dat uw eigen schuld is. De schade-dekking betreft bijvoorbeeld band- en voorruitschade, achteruitrijschade, hagelschade en schade aan het interieur. De bijbehorende afkorting is CDR (Collision Deductible Reduction). Voor een hoger bedrag koopt je je eigen risico helemaal af tot $ 0 en heb je dus ook geen borg. Dat noemt men CDW (Collision Deductible Waiver).
Schadevergoeding: Als je door een mechanisch defect langer dan 12 uur niet van je camper gebruik kunt maken, maak je extra kosten voor accommodatie en/of vervangend vervoer. Dit is bij sommige verhuurders verzekerd zodat je die kosten vergoed krijgt. Dit noemt men VIP (Vacation Interruption Protection).
Niet alle verhuurders werken overigens met dezelfde schadedekkingen. Wat er wel en niet is inbegrepen bij de camper van je keuze, lichten we uiteraard uitgebreid toe in onze offerte.
What else?
Lengte van de bedden en meer
Als je 1.60 m bent, is bijna elke camper wel geschikt qua stahoogte en bedmaten. Maar als je 2 m lang bent, is dat een ander verhaal. Als je met kleine kinderen reist, vind je het waarschijnlijk prettig als de kinderen direct achter je zitten als je rijdt en niet helemaal achterin de camper. En wat te denken van je reisroute? Niet elke camper kan je in elke plaats in Canada ophalen. Zo zijn er nog wel meer zaken te noemen die een rol kunnen spelen bij je camperkeuze. Wij helpen je graag met het bepalen van de beste camper bij je wensen.