Lange winter
Beste reisseizoen is de zomer
West Canada heeft een lange winter. Van oktober tot en met mei ligt er sneeuw in veel nationale parken. Wat is dan de beste reistijd in west Canada? Zodra de sneeuw verdwenen is op de wegen en de temperatuur gaat stijgen, is het het prettigst om te reizen. Grofweg is dat dus tussen medio mei en begin oktober. Juli en augustus zijn hierbinnen de meest ideale maanden. Maar ook de drukste…
Lang licht
Voordelen van de zomer
In de Canadese winter ligt de sneeuw er metershoog, zijn meren bevroren en heb je zeker sneeuwkettingen nodig. Misschien is het juist de winterervaring die je trekt, maar de meeste mensen zullen reizen in de zomer prettiger vinden. Dan is het lang licht en kan je dus veel uit je dag halen. Er is meer dan genoeg te doen qua buitenactiviteiten! Het kan ’s avonds best wat afkoelen in de hoger gelegen gebieden. Maar bijna op alle campings is het toegestaan om een kampvuur te maken (tenzij er een ‘fire ban’ is). Wat is er nou fijner dan nog urenlang warm buiten te zitten bij het kampvuur?
Klimaat westkust
Milde zomers en winters
De westkust van Canada heeft een mild klimaat. Extreme kou komt er eigenlijk niet voor. Aan de ene kant ligt de relatief warme Stille Oceaan en aan de andere kant de bergen. Dat heeft tot gevolgd dat hele lage en hoge temperaturen niet voor komen. Het klimaat lijkt best veel op dat van Nederland. Het is ook het enige gebied in Canada waar geen strenge winters voorkomen.
De Okanagan Valley in het zuiden van British Columbia heeft een verrassend steppeklimaat waardoor er veel wijnboerderijen zijn en er zelfs ratelslangen voorkomen.
Klimaat rest van west canada
strenge winters
In het overige deel van West Canada, in het binnenland, heerst een heel ander klimaat. De winter is hier streng en begint in oktober. Er kunnen temperaturen tot wel -40 graden voorkomen! De sneeuw kan tot ver in mei blijven liggen. Daarom is de beste reistijd feitelijk tussen juni en september. De temperatuur is wel wat lager dan aan de westkust. En ’s nachts kan het afkoelen tot een paar graden boven nul.