fbpx Ga naar hoofdinhoud

Paspoort, visum en andere zaken

Handige tips en weetjes

Kan ik met mijn eigen rijbewijs rijden in Canada? Heb ik eigenlijk vaccinaties nodig? Hoe zit het met het tijdsverschil? Doe uw voordeel met een hele reeks handige tips voor uw reis naar Canada. Het is even scrollen…. maar dan heeft u ook wat!

Paspoort mee naar Canada

Geldigheid

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal tot en met de dag van vertrek uit Canada geldig zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig en kunnen niet meereizen op het paspoort van de ouders.

Canada heeft een Electronic Travel Authorization (ETA) systeem. Hiermee wordt vastgesteld of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar Canada mogen reizen. Een ETA is een verplicht reisdocument als u naar Canada gaat.

Credit Card

Belangrijke documenten

Kopieën mee

Zorg dat u belangrijke telefoonnummers bij u heeft en bewaar kopieën van paspoorten, verzekeringspolissen, creditcards, reispapieren, etc. Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren de politie altijd proces verbaal opmaken.

Rijden in de camper

Verstandig om mee te nemen

Internationaal rijbewijs

Om te mogen rijden in Canada is voor de verhuurder uw eigen geldige rijbewijs voldoende. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Verhuurders raden echter wel meestal aan om toch een internationaal rijbewijs mee te nemen. In geval van een ongeval of aanhouding door de politie kan ernaar gevraagd worden, Een internationaal rijbewijs haalt u bij de ANWB. Let op: u moet ook uw eigen Nederlandse rijbewijs meenemen, het internationale rijbewijs is een aanvulling daarop.

Klok Vancouver Gastown

Tijdverschil

Hoe laat in Canada

Als u naar Canada reist, krijgt u met een tijdverschil te maken. Dat geldt al tijdens de reis, maar ook in Canada zelf. Het land is zo groot, dat er maar liefst 6 tijdzones zijn. U vliegt in elk geval terug in de tijd, in Canada is het vroeger. In Toronto en Montreal is het bijvoorbeeld 6 uur vroeger dan in Nederland, in Vancouver is dat 9 uur. Tijdens uw camperreis kan het zomaar gebeuren dat u uw klok een uur moet verzetten, omdat u een tijdzone over gaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld tussen British Columbia en Alberta. U ziet dan vanzelf een bord langs de kant van de weg staan, als u een tijdzone passeert.

bagage

Goedkoop inchecken

Extra bagage

Op de internationale vluchten naar Canada mag u over het algemeen 23 kg per persoon meenemen. Heeft u extra bagage? Bij de balie van Worldwide Baggage Services in Vertrekhal 3 op Schiphol kunt u een extra doos of tas veel goedkoper inchecken dan bij de maatschappij waarmee u vliegt. En de extra bagage gaat gewoon mee met uw eigen vliegtuig.

Reisstekker

Andere stopcontacten

Reisstekker nodig

De netspanning in Canada bedraagt 120 V, 60 Hz wisselstroom. U heeft dus een spanningsomvormer nodig. Omdat we in Nederland 230 V gebruiken, werkt bijvoorbeeld een  föhn niet optimaal. Daarnaast heeft u ook een reisstekker nodig omdat de stopcontacten anders zijn. In Canada worden stopcontacten type A en B gebruikt. Een omvormer is soms inbegrepen bij uw camper, een reisstekker nooit.

Zwarte beer

Vermijd contact met beren

een paar tips

Natuurlijk is het geweldig om beren te spotten en mooie foto’s te maken. Maar ze zijn zeker gevaarlijk, dus houd rekening met de volgende tips:

 • In principe vermijden beren mensen, maar ze komen wel af op voedselresten. Ruim voedsel dus altijd goed op: in speciale berenproof containers die overal staan of in de camper.
 • Maak vooral geluid tijdens een wandeling, vooral bij water, dichte vegetatie en bessenstruiken. Overal zijn speciale berenbellen te koop, maar die zijn vooral irritant en niet effectief…
 • Beren houden niet van grotere groepen wandelaars, dus met groepen van 4 personen of meer wandelt u veiliger.
 • Let op verse berensporen, zoals ontlasting (met bessen erin), voetsporen, omgeduwde rotsblokken of houtblokken. Dan is de beer waarschijnlijk dichtbij. Het is verstandig dan het gebied te verlaten.
 • Voorkomen van contact met een beer is het beste, maar mocht u er toch eentje tegenkomen op uw pad: dan is een bearspray wel handig om bij u te hebben. Het is een soort pepperspray waarmee u de beer kunt afweren. Zorg wel dat u van tevoren weet hoe u dit moet gebruiken. En u kunt het niet mee terugnemen naar Nederland, dat is verboden.
Rijden in de camper

Strenge straffen

Don't drink and drive

De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is in Canada 18 jaar. Tijdens het rijden is een maximaal alcoholgehalte toegestaan van 0,8 promille. Autorijden onder invloed van drank of drugs is extreem gevaarlijk. Er worden erg strenge straffen gehanteerd als u wordt gepakt. Ook het gebruik van de mobiele telefoon is achter het stuur niet toegestaan.

Verkeersbord Canada

Makkelijk

Afstanden in kilometers

Al sinds 1871 worden in Canada metrische maten en gewichten gebruikt. Snelheid en afstand worden gemeten in kilometers, goederen in kilo’s en liters en de temperatuur in graden Celsius. Op veel plaatsen zie je echter nog steeds Britse maten zoals inches, feet en miles.

Vaccinatie

Niet nodig

Vaccinaties

Voor Canada worden geen vaccinaties aanbevolen (anders dan in de huidige situatie voor Covid-19). Er is een beperkt risico op rabiës ofwel hondsdolheid. Canada is een veilig landen qua gezondheid. Wij raden u wel aan afdoende mugafwerende middelen mee op reis te nemen, die DEET bevatten. Niet alleen voor ’s nachts, maar ook voor tijdens wandelingen. Wij hebben veel last gehad van muggen.

campings vaak vol

Feestdagen

Winkels, kantoren en fabrieken zijn op de nationale feestdagen gesloten. Ook de camperverhuurders hebben afwijkende openingstijden of zijn gesloten op feestdagen. Wij zullen u daarop wijzen als het voor u van toepassing is.

Let op: rondom feestdagen zijn campings vaak volgeboekt! Als dit in uw reisperiode valt, houd hier dan rekening mee. Niet alle feestdagen worden in alle provincies gevierd.

Feestdagen in Canada in 2023:
1 januari – Nieuwjaarsdag
20 februari – Family Day
7 april – Goede Vrijdag
10 april – Paasmaandag
22 mei – Victoria Day
1 juli – Canada Day
7 augustus – Civic Day / British Columbia Day
4 september – Dag van de Arbeid
9 oktober – Thanksgiving Day
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Check hier meer feestdagen in Canada.

niet-roken

Verboden

Roken in openbaar

Canada voert een actief anti-rokenbeleid. In ruimtes waarin wordt gewerkt, is roken verboden, net als in openbare ruimtes  zoals theaters, bioscopen, musea en restaurants. Daarnaast is roken verboden in federale gebouwen zoals luchthavens.

UIteten in Canada

Zeer gebruikelijk

Fooi geven

In Canada is het geven van een fooi zeer gebruikelijk. Fooien of een bedieningstoeslag staan niet op de rekening. In het algemeen geeft men 10-15% over het totale bedrag. Het achterwege laten van een fooi wordt zelfs als onfatsoenlijk gezien. Ook kappers en bijvoorbeeld taxichauffeurs verwachten een fooi, een pompbediende bij een tankstation niet.

Tanken in Canada

Gewoon rechts rijden

En meer verkeersregels

 • In heel Canada wordt rechts gereden, in tegenstelling tot andere landen van de Gemenebest zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Wel zo gemakkelijk dus!
 • Er steken geregeld dieren de weg over, zoals beren, elanden en herten. Rijd dus voorzichtig en blijf alert.
 • In sommige regio’s is rechts inhalen toegestaan. Wees u daar dus bewust van.

Bekijk meer informatie over het rijden in Canada

Handig voor onderweg

Apps voor uw Canada-reis

De volgende apps (zowel voor Iphone/iPad als voor Android apparaten) zijn handig bij de voorbereiding van uw reis, maar vooral voor onderweg:

 • Here of maps.me: gratis navigatie-apps, waarmee u vooraf de kaarten kunt downloaden van de gebieden waar u naartoe gaat. U heeft dus geen data nodig onderweg en verdwaalt nooit meer.
 • Free wifi finder: deze app laat u zien waar de dichtstbijzijnde wifi hotspot te vinden is. En daarvoor hoeft u niet online te zijn.
 • TripAdvisor: handig om onderweg te lezen over de leukste activiteiten tijdens uw reis. Excursies zijn best prijzig in Canada, dus het is best handig om eerst te lezen wat anderen ervan vonden.
 • CityMaps2Go: hiermee kunt u kaarten downloaden van de steden waar u naar toe gaat. Zo kunt u ter plekke makkelijk navigeren zonder dat u data nodig heeft. Een vergelijkbare app is Maps.me
 • Wikicamps: een must-have. In de app vindt u vele campings met reviews en informatie. U kunt van tevoren al alle informatie downloaden. Omdat de app door gebruikers gevoed wordt, kan het zijn dat niet alle informatie 100% correct is.
 • Walmart Overnight Parking van Allstays LLC: laat zien waar de Walmart supermarkten zijn in Amerika en Canada en of u daar een nacht mag staan met de camper.
 • iOverlander: een app met een database vol met campings en kampeerplekken met gedetailleerde informatie.
 • Canada Topo Maps: een navigatie-app die handig is tijdens het wandelen, fietsen, kamperen of bijvoorbeeld als u gaat kanoën. De kaarten kunnen vooraf gedownload worden.
 • Metéo: altijd op de hoogte van het actuele weer in Canada met deze app.
 • Canada Facts: meer dan 100 feitjes over Canada in verschillende categorieën. Leuk ter lering en vermaak.
 • Edifica: uw eigen persoonlijke gids voor het ontdekken van meer dan 700 historische plekken in Canada.
 • Learn to camp: tips voor het kamperen in de nationale parken van Canada
 • Polarsteps: een app waarin je je vakantiefoto’s kan uploaden, je route kan plotten op de wereldkaart en een dagboek van je reis kan bijhouden tijdens je reis. Een leuke manier om je reizen op een slimme en mooie manier te plannen, te volgen en opnieuw te beleven.
 • Open Table: voorkom wachten in de rij en reserveer vooraf via deze app een restaurant.

En daarnaast hebben veel verhuurders ook hun eigen app met allerlei handige informatie voor onderweg. Welke app dat is, staat in uw informatie als u bij ons een camper huurt.

Heeft u een handige app gedownload? Vertel het ons! Dan zetten we deze in de lijst erbij.

Canada politie

I.g.v. calamiteiten

Alarmnummers

Het noodnummer in Canada is 911: bel dit nummer als u noodhulp nodig heeft van politie, brandweer of een arts. Als u de politie nodig heeft in een niet-dringende situatie (bijvoorbeeld kleine verkeersongevallen), bel dan naar het dichtstbijzijnde politiekantoor. Het nummer voor een niet-dringende ambulance is 727-2400.

Back To Top