Skip to content

Manitoba is de prairie provincie van Canada. Vrijwel iedereen gaat naar deze provincie voor de ‘big city’ Winnipeg en Churchill, ‘Polar Bear Capital of the World’. Maar sla zeker niet het prairiegebied ertussen over! Aan de open vlaktes met graanvelden en wilde bloemen komt geen einde, tot aan het Arctische Noorden aan toe.

Winnipeg

Winnipeg Exchange District

De hoofdstad van Manitoba is verrassend. Vrij onverwacht in deze provincie staat u ineens midden in een metropool. De oorspronkelijke bewoners leven hier al 6.000 jaar. In de 19e eeuw was Winnipeg het centrum van de pelsjagers rivaliteit. Toen in 1868 een spoorlijn werd aangelegd, werd de stad ook commercieel interessant. Zo is bijvoorbeeld de fabriek van ‘Old Dutch’ (van de chips) er gevestigd.

Downtown Winnipeg is makkelijk te voet te verkennen. ‘Portage and Main’ markeert het centrum en staat bekend om de keiharde wind en extreme temperaturen tot wel -50 graden Celsius… The Forks is een bezoek zeker waard. Deze historische plek is al sinds 6.000 jaar een ontmoetingsplek voor Aboriginal stammen, later voor pelsjagers en nog later voor immigranten. U vindt er winkeltjes, cafe´’s en restaurants in historische panden.

Churchill: Polar bear capital of the world

Churchill in het noorden van Manitoba trekt mensen uit de hele wereld voor de Hudson baai. Hier vindt u ijsberen, beloega’s (witte dolfijnwalvissen) en eindeloze subarctische vlaktes. Voor de beloega’s moet u er van medio juni tot augustus zijn, voor de ijsberen van september tot begin november.

Er is zelfs een ijsberengevangenis in Churchill! In een voormalige hangar bij het vliegveld worden ijsberen geplaatst die steeds blijven terugkomen naar Churchill en een gevaar vormen voor de bewoners. Na minimaal 30 dagen worden ze weer vrij gelaten. Als een ijsbeer dan nog niks geleerd heeft :), dan wordt deze per helikopter naar een andere gebied verplaatst.

IJsberen in Churchill

De parken van Manitoba

Hecla/Grindstone Provincial Park ligt op een eiland ten noorden van Winnipeg. De bossen zitten vol met  herten, elanden, bevers en beren. U kunt er zeker ook terecht voor het spotten van vogels.

Ten noordwesten van Winnipeg vindt u Riding Mountain National Park. Het is een prachtig park met bossen, diepe valleien, heuvels en bergmeren. Maar ook de plek waar bizons leven. U kunt deze dieren vanaf de weg of een uitkijkpunt.

Back To Top