Skip to content

Wilt u echt de ongerepte natuur ervaren? Weg van de drukte, maar wel kunnen genieten van de natuur, wildlife zoals grizzly beren en elanden, de cultuur van de first nations en meer te weten komen over de geschiedenis van de goudmijnsteden? Dan is een rondreis door Yukon in het hoge noorden van Canada een aanrader. En hoewel de kans op het zien van het noorderlicht in de wintermaanden het grootst is, is er tussen half augustus en half april wel een kans dat ook u een aurora te zien krijgt als het in Yukon donker is. Ontdek de onontdekte Yukon!

Nadat u bij Campers Canada heeft geboekt, ontvangt u van ons een op maat gemaakt routevoorstel, afgestemd op uw wensen en reisplannen en gebaseerd op onze eigen ervaringen en die van andere klanten.

Rondreis Yukon | Campers Canada

Whitehorse: goudmijnstad en natuur

Zalm Yukon | Campers Canada

De hoofdstad van de provincie Yukon is Whitehorse, een zogenaamde ‘wilderness city’ met 28.000 inwoners. Whitehorse was in 1898 de grootste stad in heel West Canada. Dat had alles te maken met de goudkoorts aan het eind van de 19e eeuw. Bezoek het MacBride Museum, het Yukon Transportation Museum of het schip de S.S. Klondike dat een belangrijke rol speelde in de goudzoekerstijd om meer te weten te komen over deze ‘gouden’ tijd.

Ook bij Whitehorse kunt u al de natuur in. De Miles Canyon en de Yukon River, met prachtig turkoois water, is bij uitstek geschikt voor recreatie, bijvoorbeeld om te kanoën. Of kies voor de Millennium Trail, een leuke wandeling van circa 5 km langs de Yukon River. Bij de Whitehorse Fishway kunt u van eind juli tot begin september duizenden zalmen van dichtbij zien in de rivier. Bijzonder is ook het reservaat waar poolvossen, elanden en lynxen in het wild leven, het Yukon Wildlife Preserve.

Kluane National Park

U start uw reis over de Alaska Highway, die in WOII werd gebouwd in 8 maanden. De Amerikanen waren bang dat Japanners na de aanval op Pearl Harbor via Alaska Amerika zouden binnenvallen. Er werd toen door militairen een weg gebouwd om door het ruige gebied te komen en troepen en materieel te leveren om het land te beschermen.

Kluane National Park is prachtig, en immens groot! Net zo groot als heel Zweden! Je vindt er bergen, gletsjers en het grootste non-polaire ijsveld ter wereld. Hier ligt ook Mount Logan, met bijna 6.000 m de hoogste berg in Canada. In Kluane liggen trouwens 17 van de 20 hoogste bergen van Canada. En de kans dat u hier (grizzly)beren ziet is zeer groot. Er zijn veel mooie wandelingen te maken in dit park. Bij Kluane Lake, het grootste meer van de Yukon, kunt u kanoën of kajakken maar ook prachtige wandelingen maken. In de buurt ligt ook de mooie Kaskawulsh gletsjer. Als uw budget het toelaat, is een excursie over het prachtige park met haar hoge toppen, diepe dalen, gletsjers en meren zeer de moeite waard.

Grizzly Bear | Campers Canada

een klein stukje door Alaska

De volgende stop is Beaver Creek, de meest westelijke gemeenschap in Canada (ongeveer 100 inwoners) en ligt tegen de grens met Alaska aan. Je kunt hier niet alleen tanken en boodschappen doen, maar ook First Nation Americans (de White River First Nation) bezoeken.

Een leuke manier om het prachtige Tetlin National Wildlife Refuge te verkennen is per kano. Het gebied gaat van bos, naar toendra, meren, bergen en gletsjerrivieren. Hier leven veel vogels, maar ook wolven, beren en rendieren.

Als u met uw camper naar Amerika mag reizen, kunt u een klein stukje van Alaska meenemen in uw route. Het plaatsje Tok ligt in Alaska. Hier leer je meer over de inheemse bevolking als je de Mukluk Land Trading Post bezoekt. Rijd daarna via de Top of the World Highway richting Dawson City. Op zo’n 20 km van Tok ligt het traditionele dorpje Tanacross, waar veel Athabascan indianen wonen.

Tetlin wildlife reserve | Campers Canada

Via the top of the world naar Dawson City

Het is afhankelijk van de camperverhuurder of de pachtige route met schitterende uitzichten via de Top of the World Highway naar Chicken en Dawson City is toegestaan.

Het historische stadje Dawson City met minder dan 2.000 inwoners is zeker de moeite waard.  Aan het einde van de 19e eeuw was Dawson City ‘booming’ vanwege de gold rush. Er zijn nog veel houten gebouwen uit deze periode overeind gebleven. Het lijkt wel een filmset! U kunt vanaf hier een excursie doen naar de goudmijnen.
Bezoek ’s avonds de legendarische cancan-show in Diamond Tooth Gerties, het eerste legale casino van Canada. En neem traditiegetrouw een sourtoe-cocktail als u in Dawson City bent. Dit typische drankje bevat whisky met een bijzondere toevoeging: een gemummificeerde menselijke teen. Ze vertellen u daar vast over de bijbehorende mythe.

Het fantastische Tombstone Territorial Park ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Dawson City. Het is een ruig park met besneeuwde bergtoppen, meren en veel dieren. U kunt hier prachtige wandelingen maken.

Kans op Noorderlicht in Keno

De volgende stop die de moeite waar is is de levendige spookstad Keno. In 1919 werd hier zilver en lood ontdekt. Maar de mijn sloot abrupt en de bewoners trokken weg uit de stad. Het mijnmuseum is leuk om te bezoeken.

En: als u geluk heeft kunt u hier vanaf eind augustus het Noorderlicht zien omdat er weinig lichtvervuiling is.

Yukon noorderlicht | Campers Canada
Five finger rapids | Campers Canada

Carmacks

Carmacks ontstond aan het eind van de 19e eeuw, toen er goud gevonden werd. Bezoek hier het Tagé Cho Hudän Interpretive Centre, waar u alles leert over inheemse volken en hun leefwijzen.

Ten noorden van Carmacks ligt de Five Finger Rapids: een indrukwekkende stroomversnelling tussen rotspartijen in de Yukon River. Via een steile trap bereikt u het uitkijkpunt.

Skagway | Campers Canada

Fjorden bij Skagway

Als je nog wilt genieten van de prachtige fjorden, rijd dan naar de historische havenstad Skagway (Alaska). Hier kan je met de White Pass & Yukon Route Railway een tocht maken voor een spectaculair uitzicht op de bergen en de fjorden.

Signpost Forest

U kunt terugrijden naar Whitehorse. Maar indien u voldoende tijd heeft is er nog meer moois te zien en te doen: ten zuidoosten van Whitehorse kunt u nog het Teslin Lake en het plaatsje Watson Lake bezoeken. (dit betekent ca. 875 km extra rijden). Beroemd is hier het Signpost Forest, waar ongeveer 85.000 borden van woonplaatsen over de hele wereld hangen. Het schijnt dat een Amerikaanse militair die aan de Alaska Highway werkte, heimwee had naar zijn woonplaats Danville in de staat Illinois. Hij plaatste het bord en anderen volgden zijn voorbeeld. De rest is geschiedenis…
In het Northern Lights Centre krijgt u een Noorderlicht of Aurora Borealis ervaring als u niet in het juiste seizoen in de Yukon bent. Vanaf medio augustus is het Noorderlicht ‘in het echt’ te zien.

Signpost Forest Yukon | Campers Canada

Welke camper: suggesties

Zowel Fraserway en Canadream bieden campers aan vanaf Whitehorse voor een rondreis. One-ways zijn op aanvraag.
De Fraserway C-small is ideaal voor 2 personen; u rijdt dan in uw comfortabele huis op wielen voorzien van alle gemakken: douche, toilet, keuken, airco en verwarming.

Benieuwd naar de kosten? Vul uw eigen reis in in de zoekmodule rechts op deze pagina en u krijgt direct een goed beeld van de kosten van de camper van uw voorkeur.
Een overzicht van alle campers vindt u hier.

Fraserway C-Small - Campers Canada
Fraserway C-Small

advies: rondreis van minimaal 11 dagen

De rondreis door Yukon is ca. 1.700km (875km extra als u van en naar Watson Lake wilt rijden). Wij raden aan maximaal 150-200 km per dag te rijden om ook van de omgeving te kunnen genieten en excursies en wandelingen te kunnen doen. Trek dus zeker 11 tot 14 dagen uit voor deze rondreis. Of combineer de reis met een rondreis door Alaska.

vraag nu een offerte aan!

Interesse in deze camperrondreis vanuit Whitehorse? Wij helpen u graag met een geschikte camper en indien gewenst ook uw hotelovernachtingen, vliegtickets en excursies. Vraag nu een offerte voor deze reis aan!

Back To Top