Skip to content

Het beste van Midden - en Noord Canada

Grootste trekpleisters op een rij

Midden Canada bestaat uit de provincies Saskatchewan met de meeste zonne-uren van Canada en Manitoba waar u kunt snorkelen met Beluga whales en ijsberen kunt zien. Noord-Canada omvat de Northwest Territories en Nunavut. Het gebied dat zo’n 37% van Canada beslaat, strekt zich 800 km richting de Noordpool. Het is een zeer kil en onherbergzaam landschap met bevroren toendra’s zonder bomen, bergen, gletsjers, bevroren meren en ijskoude rivieren. Alleen daar waar de omstandigheden het toelieten, heeft de mens zich gevestigd.

Voor uw inspiratie vindt u hieronder de grootste trekpleisters in de provincies en territoria van Midden- en Noord Canada overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet van waar naar waar u wilt reizen, vind dan de camper van uw keuze.

Athabasca Sand dunes

Saskatchewan

Meeste uren zon in Canada

Saskatchewan wordt ’the Land of the Living Skies’ genoemd en niet voor niks: de stormen, zonsop- en ondergangen en wolkenformaties vormen het hele jaar door een spektakel om te zien. Het is ook de provincie met de meeste zonuren van Canada. U vindt er weilanden vol tarwe, maar ook 100.000 meren en rivieren, en bossen. Genoeg water om te kanoën en vissen dus als u wilt! Een paar tips:

 • Rijd de ‘Red Coat Trail’ ofwel Highway 13, waar in 1874 zo’n 275 Mounties (de bereden politie van Canada) reden om de illegale whiskyhandel te bestrijden.
 • Bekijk de indrukwekkende Athabasca Sand Dunes, het grootste actieve zandduinengebied ter wereld ten noorden van de 58e breedtegraad.
 • Sterren kijken in Cypress Hills Interprovincial Park, waar de hemel ’s avonds zeer donker is
 • Big Muddy Badlands is echt een wild west gebied. Hier kunt u de grotten bezoeken waar Amerikaanse misdadigers zoals Dutch Henry, Coyote Pete, Sam Kelly en the Sundance Kid zich schuil hielden.
 • In het Redberry Lake Biosphere Reserve kunt u zeldzame vogels zien of de 300-400 pelikanenparen die tussen eind juni en augustus hier nesten  bouwen.
IJsbeer in Churchill

Manitoba

IJsberen en beloega's

 • In de omgeving van Churchill zwemmen u in juli en augustus zo’n 3.000 vriendelijke Beluga whales in de wateren. U kunt gewoon met een snorkel op tussen ze in zwemmen.
 • Churchill is ook dé plek om ijsberen te zien: in oktober en november migreren hier zo’n 1.200 beren op weg naar het ijs van Hudson Bay.
 • In Millennium Wayside Park kunt u herten, coyotes, vossen en wolven zien.
 • Het Interlake gebied ten noorden van de hoofdstad Winnipeg biedt toegang to geweldige stranden, zoals Grand Beach, een van de mooiste stranden in Canada.
Noorderlicht

Northwest Territories

Het Noorderlicht

De Northwest Territories is dé provincie om het Noorderlicht te zien. Een van de beste plekken daarvoor is de hoofdstad Yellowknife. De stad ligt op een breedtegraad van 62º, direct onder een dominant magnetisch veld. Maar er is veel meer te zien en doen:

 • Wandelen in het afgelegen maar wonderschone Tuktut Nogait National Park, een van Canada’s onontdekte plekken. Op de toendra’s en in de wilde rivieren en canyons leven kariboe’s, wolven, grizzlyberen, muskusossen en roofvogels.
 • Kanoën op de South Nahanni rivier, die op de Werelderfgoedlijst staat.
 • Ontdek het Wood Buffalo National Park met een spectaculair landschap van zoutvlakten, zinkgaten en ijsrotsen. U kunt er ook met een fotografische expeditie heen om foto’s te maken de dieren die hier leven.
 • Aanschouw de jaarlijkse migratie van meer dan 2 mln kariboes die voor de winter van de toendra’s naar de bossen vertrekken. Of de 420.000 stekelvarkens die naar het zuiden trekken.
Nunavut Arctic Bay

Nunavut

Unieke ervaringen

Trekken door een van de laatste gebieden ter wereld waar vrijwel nooit iemand komt: Ellesmere Island, slechts 1.000 km van de Noordpool.

Baffin Island is Canada’s grootste eiland en een van de meest afgelegen gebieden van Noord-Amerika. Met een oppervlakte van 500.000 km2 is het zelfs het op vier na grootste eiland ter wereld. Er wonen slechts 11.000 mensen waarvan 9.000 Inuit. Baffin Island biedt met zijn spectaculaire fjorden en messcherpe bergtoppen en gletsjers allerlei mogelijkheden voor buitensporten, als u daarnaar op zoek bent. U kunt er prachtige kanotochten maken of wandelen, en walvissen en ijsberen zien. Een unieke ervaring!

Vanaf de lente tot juni smelt hier het ijs, wat ongekende fotomogelijkheden biedt met al die drijvende ijsschotsen aan de oostkust van Baffin Island. U kunt hier met een tour tussen de ijsschotsen varen en zeehonden, walvissen en walrussen zien.

Of ga met een hondenexpeditie mee over grote ijsvlakten zo blauw als de Caribische Zee.
Back To Top